Un potente compuesto antibacteriano contenido en el ajo
![Ajo. (Foto: James Gathany / CDC / Mary Anne Fenley) [Img #18352]](http://noticiasdelaciencia.com/upload/img/periodico/img_18352.jpg)
O ajo contén unha sustancia que é especialmente efectiva ata cando se
enfronta coas cepas bacterianas máis resistentes. Nun novo estudo
verificáronse as esperanzadoras propiedades deste composto.
As infeccións agresivas e con farmacorresistencia múltiple constitúen un
problema de saúde crecente en todo o mundo. As bacterias están
desenvolvendo farmacorresistencia a un ritmo alarmante, de modo que hai
unha gran demanda de novos medicamentos que poidan combater esta ameaza.
O ajoeno, o citado composto antibacteriano do ajo, neutraliza á bacteria
resistente a base de paralizar o seu sistema de comunicación. Así o
corroborou Tim Holm Jakobsen, da Universidade de Copenhague en
Dinamarca. Na súa investigación, demostrou que o ajoeno impide
concretamente que a bacteria secrete un ramnolípido nocivo, o cal
provoca a destrución de glóbulos brancos do corpo. Os glóbulos brancos
son indispensables porque desempeñan un papel crucial no sistema
defensivo inmunitario, non só rexeitando a infección, senón tamén
matando ás bacterias.
Cando as bacterias agrúpanse no que se coñece como biopelículas, onde se
rodean dunha resistente película de materiais orgánicos, adquiren unha
maior resistencia aos antibióticos. Os investigadores dedicaron moita
atención ás bacterias Pseudomonas aeruginosa, que causan infeccións en
pacientes con úlceras crónicas nas pernas, por exemplo, e nos pulmóns de
pacientes que sofren de fibrosis quística.
O ajo apoia e mellora o tratamento con antibióticos convencionais. A
nova investigación demostrouno claramente en biopelículas cultivadas no
laboratorio e en ensaios nos que se utilizaron ratones. Ao engadir
antibióticos a unha biopelícula, o efecto era escaso, e o ajoeno sen
antibióticos tamén tiña un efecto modesto. Con todo, a combinación de
antibiótico con ajoeno si resultaba devastadora, matando a máis do 90
por cento da comunidade da biopelícula.
Desde unha perspectiva técnica, o ajoeno bloquea o sistema de
comunicacións, coñecido como detección de quórum, nas bacterias, o cal
emprégase para crear a infección, entre outras funcións.
Un gran número de produtos naturais demostraron ser extremadamente
eficaces como medicinas. Con todo, para mellorar o efecto terapéutico e
para asegurar unha produción farmacéutica sostenible, os investigadores
procuran aumentar a disponibilidad e a concentración desas sustancias
naturais a través da síntese química. O ajo contén tan pouco ajoeno que
habería que comer uns 50 ao día para alcanzar o efecto desexado. O uso
terapéutico do ajoeno pasará xa que logo polo seu illamento e a súa
produción industrial nas cantidades e doses adecuadas.
Tim Holm Jakobsen e os seus colaboradores esperan agora iniciar xunto a
algunha empresa farmacéutica o traballo de desenvolver aplicacións
prácticas do seu achado e da experiencia adquirida.
|
No hay comentarios:
Publicar un comentario