miércoles, 12 de marzo de 2014

Un potente compuesto antibacteriano contenido en el ajo

 [Img #18352]

O ajo contén unha sustancia que é especialmente efectiva ata cando se enfronta coas cepas bacterianas máis resistentes. Nun novo estudo verificáronse as esperanzadoras propiedades deste composto.

As infeccións agresivas e con farmacorresistencia múltiple constitúen un problema de saúde crecente en todo o mundo. As bacterias están desenvolvendo farmacorresistencia a un ritmo alarmante, de modo que hai unha gran demanda de novos medicamentos que poidan combater esta ameaza.

O ajoeno, o citado composto antibacteriano do ajo, neutraliza á bacteria resistente a base de paralizar o seu sistema de comunicación. Así o corroborou Tim Holm Jakobsen, da Universidade de Copenhague en Dinamarca. Na súa investigación, demostrou que o ajoeno impide concretamente que a bacteria secrete un ramnolípido nocivo, o cal provoca a destrución de glóbulos brancos do corpo. Os glóbulos brancos son indispensables porque desempeñan un papel crucial no sistema defensivo inmunitario, non só rexeitando a infección, senón tamén matando ás bacterias.

Cando as bacterias agrúpanse no que se coñece como biopelículas, onde se rodean dunha resistente película de materiais orgánicos, adquiren unha maior resistencia aos antibióticos. Os investigadores dedicaron moita atención ás bacterias Pseudomonas aeruginosa, que causan infeccións en pacientes con úlceras crónicas nas pernas, por exemplo, e nos pulmóns de pacientes que sofren de fibrosis quística.

O ajo apoia e mellora o tratamento con antibióticos convencionais. A nova investigación demostrouno claramente en biopelículas cultivadas no laboratorio e en ensaios nos que se utilizaron ratones. Ao engadir antibióticos a unha biopelícula, o efecto era escaso, e o ajoeno sen antibióticos tamén tiña un efecto modesto. Con todo, a combinación de antibiótico con ajoeno si resultaba devastadora, matando a máis do 90 por cento da comunidade da biopelícula.

Desde unha perspectiva técnica, o ajoeno bloquea o sistema de comunicacións, coñecido como detección de quórum, nas bacterias, o cal emprégase para crear a infección, entre outras funcións.

Un gran número de produtos naturais demostraron ser extremadamente eficaces como medicinas. Con todo, para mellorar o efecto terapéutico e para asegurar unha produción farmacéutica sostenible, os investigadores procuran aumentar a disponibilidad e a concentración desas sustancias naturais a través da síntese química. O ajo contén tan pouco ajoeno que habería que comer uns 50 ao día para alcanzar o efecto desexado. O uso terapéutico do ajoeno pasará xa que logo polo seu illamento e a súa produción industrial nas cantidades e doses adecuadas.

Tim Holm Jakobsen e os seus colaboradores esperan agora iniciar xunto a algunha empresa farmacéutica o traballo de desenvolver aplicacións prácticas do seu achado e da experiencia adquirida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario